Jij maakt het verschil!

Jij maakt het verschil!

18 jaar was ik toen ik mijn eerste stappen in de zorg zetten. Ik wilde graag iets betekenen voor de mens en kantoorwerk bleek daar niet aan te voldoen voor mij. Echt iets betekenen voor iemand en het verschil maken dat was mijn doel.

Als 11-jarig meisje kwam ik in aanraking met de zorg door de ziekte van mijn moeder. Gedurende de 2 jaar dat zij ziek is geweest heb ik met de ogen van een kind gezien wat ziek zijn met je kan doen en wat je als patiënt en omgeving nodig hebt. Ook zag ik wat er veelal is qua zorg maar ook heb ik gezien en ervaren wat er vaak nog niet is. 5 jaar na het overlijden van mijn moeder heb ik besloten dat ik graag mijn steentje wil bijdragen als het gaat om de zorg voor mensen die ziek zijn, die tijdelijk of helemaal niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Terugkijkend op de eerste stappen in de zorg is het gevoel en de ervaring die zorgen voor kwetsbare mensen met zich mee brengt nog steeds actueel. Vol passie gaan om het verschil te maken voor iemand die dag was en is mijn drijfveer. In mijn geval laat dit zich zien door mijn rustige benadering en mijn luisterend oor. Ik heb gemerkt dat dit vaak is wat mensen nodig hebben, wat minuten van je tijd, je oprechte aandacht en luisterend oor. Dit is niet alleen belangrijk voor de cliënten waarvoor je zorgt maar ook binnen het team waar je werkt.

Buiten oprechte aandacht en een luisterend oor vind ik zorgvuldigheid, kwaliteit en doen wat je zegt dat je doet binnen het werk erg belangrijk. Deze kwaliteiten hebben ervoor gezorgd dat ik mij in de loop der jaren steeds meer ben gaan richten op het coachen van medewerkers en de ontwikkelingen binnen teams als het gaat om kwaliteit van zorg en zelfsturing.

Ik vind het echt super om te werken met teams en samen aan de slag te gaan de kwaliteit van zorg continu te blijven verbeteren. Blijf je als zorgprofessional afvragen waarom je de dingen doet zoals je ze doet. Zo blijf je scherp en kan je ook voorkomen dat je op de automatische pilot gaat werken.

Op dit moment ben ik beschikbaar voor een nieuwe opdracht. Mocht u nieuwgierig zijn wat ik voor uw organisatie kan betekenen dan kom ik graag kennismaken.

 

Vanessa Schouten
vanessaschouten@22graden.nl